French Wine Civilizations Museum

 by XTU / Bordeaux, France

 

Architectural concept

‘This building does not resemble any recognisable shape because it is an evocation of the soul of wine between the river and the city.’
A strong architectural statement, La Cité du Vin stands out with its bold curves and shape. An iconic building, this golden frame hosts a Cité within the city, a living space with experiences to discover. 
The initial aim of the building’s architecture was genuinely to create a link between La Cité du Vin and the spaces surrounding it through perpetual movement.
Anouk Legendre and Nicolas Desmazières, the architects from XTU, designed a space shaped by symbols of identity: gnarled vine stock, wine swirling in a glass, eddies on the Garonne. Every detail of the architecture evokes wine’s soul and liquid nature: ‘seamless roundness, intangible and sensual’ (XTU Architects).
This roundness transcribed in the building’s exterior can also be felt in its indoor spaces, materials and scale. La Cité du Vin dazzles with a golden shimmer reminiscent of the light stone found on Bordeaux facades. Its own facade is made up of silk-screen printed glass panels and perforated, iridescent, lacquered aluminium panels.
Changing with the sunshine or the time of day, the building dialogues with the river through its reflections: there are very close parallels with a wine’s constantly changing appearance. This very distinctive shape causes you to look at the river running past from a different perspective.

The building’s two entrances on either side create an impression of movement, ebb and flow between inside and outside. One entrance faces the city and the other faces the river. Higher up, the viewing tower enables visitors to discover the illuminated city and the surrounding land, almost like a watchtower.
In the eyes of XTU, the main tour itself follows these flows: wine, the river, the flow of visitors. You pass through the building like a river, with visitors becoming voyagers flowing around the central staircase, perpetuating this impression of movement.

This means that visitors are constantly moving as they experience a virtuous circle of discovery. Each person discovers a new world in a fluid, rotating motion leading to an unusual, limitless destination, like a journey through the meanderings of a cultural landscape which feeds the imagination.
The initial aim was for the building programme to develop in line with the scenography, making the architecture a voyage in itself.
Downstairs is therefore a dark world, like a cellar, with the roots of the vines. The ground floor is raw as an immersion stage diving into the project, a crossing point. The mirror reflections are disorienting and encourage visitors to move upwards towards the light. They feel this light on the courtyard then follow it through the structure until it finally explodes. There is no fixed route to follow, just worlds to discover.
The aim of the experience is genuinely to question rather than let alone. Sometimes the architecture steps back, in other places it reappears.

The wooded arch of the permanent tour, the strongest area of La Cité du Vin, is like a varied sky. The sky is everything in winemaking, determining the harvest. This wooden sky rises, undulates and tightens. Once again, this is all about movement.

The wooden structure is reminiscent of a timber frame, of boats, of wine on its travels. It is an immersive break with reality, a world of roundness, fluidity and elevation approximating the wine experience. Visitors are in a discovery mind-set initiated by the architecture, which creates the right conditions for them to discover and complete this immersive, initiatory journey.

TECHNICAL SHEET

Program:10 levels between the core and the tower, a permanent tour, three tasting areas including 1 multi-sensory immersive space , a reading room , a boutique concept store, 2 restaurants and a panoramic restaurant

Client: City of Bordeaux

Owner: Fondation de La Cité du Vin 

Architects: XTU | Anouk Legendre + Nicolas Desmazières |

Project leaders: Mathias Lukacs, Dominique Zentelin

On site team: Delphine Isart, Claire Leroux, Thibault Le Poncin, Joan Tarragon

Research team: Joan Tarragon, Gaëlle Le Borgne, Stefania Maccagan, Cristina Sanchez

Partners:

Casson Mann _ Scenographer (innovative tool of the permanent tour)

SNC-Lavalin _ Engineering

Le Sommer Environnement _Environmental engineering

Calendar: 

Competition: april 2011

Build: septembre 2013

Delivered in may 2016

Surface area: 12 927 m² usable surface included 2 800 m² of permanent exhibition

Site: 13 644 m²

Budget:   81M€ excluding VAT/ 55M€ (architecture + scenography)

Credits: XTU (1), Delphine Isart (2), Julien Lanoo (3), Patrick Tourneboeuf (4)