Pecci Center Prato

by Nio Architecten/ Prato, Italy

 

 

PECCI CENTER, PRATO

The project for the extension of the Centro per l’Arte Contemporanea Luigi Pecci, signed by architect Maurice Nio, is part of a predominantly industrial area, economically vibrant but still devoid of any prominent architectural feature. It
is conceived as an extension and connection for the original building, designed by Italo Gamberini with a profile that was strongly influenced by the surrounding industrial landscape and completed in 1988. The complex is located near the East exit of the A11 autostrada, along the highway that connects Florence with Pistoia.

A place of transition and transit, where the existing building stands “like the
imperial palace in Tokyo, visible to everyone but very inaccessible”, notices Maurice Nio who, with this observation, pinpoints the primary aim he gave himself when designing the extension: to declare the presence of the Center, to highlight its access points —rather hidden until today—, to invite the public to explore its spaces, its collections, its exhibitions. Also, the project is meant to complete and reorganize the circulation within the art center, refining its exhibition possibilities and enhancing its use.

              

“Sensing the Waves” is the name Nio himself gave to his project. A declaration of intent and a program. The antenna is a sensor, a system capable of intercepting (and transmitting) forms of creativity and artistic productions in the region.
 Its form can be strategically interpreted in many ways, according to the viewer’s imagination and fantasy: a disc, a ring, a long wave, a horseshoe, a spaceship, a sliver of the moon, a piercing as someone already described it. A scenic presence, an urban signal, an attention-grabbing element. An object that senses, stimulates reactions, elicits visions.

“As opposed to the rather rigid, mechanical character of the existing museum building ―partly inspired by the industrial architecture in Prato―, the new project”, recounts Nio, “looks fluid and ecstatic. It embraces the existing building and touches it only there where needed for the circular plan”. In addition, Nio’s project aims at establishing an interaction with the city around: the green area around the Pecci Center —formerly the site for an open-air art collection— was reorganized and made more practical and more visible both from the boulevards around the museum and from the eyes, sort of large portholes, of Nio’s ring-like extension. Contemporary art now escapes the envelope of the museum space and discloses itself to the city.

The new spaces of the Pecci Center are arranged along the circular extension embracing the existing structure. Nio’s extension joins the two ends of the original building. It encompasses two levels: the ground floor hosts all facilities aimed at visitors and opens itself toward the city by means of a glazed facade; the upper floor is devoted to the exhibitions, its outer envelope a warm, bronze-colored metal skin. Besides hosting new functions, the ring allows the preexisting building to double its surface area and to diversify its flows and trajectories.

Transparency and opacity, concavity and convexity, light and heavy masses continuously interact and trigger curiosity in visitors, encouraging them to explore the spaces, to discover variations and similarities. Hovering above, off -centered, is the “antenna”, symbol of the mission of the new cultural program: sense creative energies and signal their presence. Says Nio: “It’s an antenna. It gauges the cultural mood in search for new movements”.

Name of the project

Sensing the Waves

Location

Centro per l’Arte Contemporanea Luigi Pecci viale della Repubblica 277, Prato, Italy

Architect and artistic director

Maurice Nio (NIO architecten) / www.nio.nl

Technical manager for the Municipality of Prato

15 Luca Piantini

Site construction supervision

Paolo Bartalini (from 2007 to 2012) Antonella Cacciato (2012)
Massimo Lastrucci (from 2013 to 2016)

Project and construction supervision for the restoration of the original building by Italo Gamberini


Antonio Silvestri

Landscape design

Luca Piantini, Michele Faranda

Geologist

Deborah Bresci (from 2007 to 2011) Damiano Franzoni (from 2012 to 2016)

Structural engineering

Ingenieursbureau Zonneveld, Iacopo Ceramelli, Alberto Antonelli, Daniele Storai

On-site direction for structural works

Andrea Vignoli, Claudio Consorti

Mechanical and fire systems

Dante Di Carlo

Electrical engineering

Maurizio Mazzanti (CMA)

Site safety coordinator

Paola Falaschi

Lighting design

Bernardo D’Ippolito (Kino Workshop)

Acoustics

Pietro Danesi

Static tester

Massimo Perri

Administration

Stefania Galli

Cost (addition, landscaping and restoration of original building)

Euros 14.400.000

Schedule

project: 2006 groundbreaking: 2007 opening: 2016

Size

Total surface area for NIO architecten’s extension: 7.815 square meters
(of which: 5.170 square meters in the basement, 825 square meters on the ground floor, 1.820 square meters on the first floor)
Total surface area for the original building by Italo Gamberini: 4.310 square meters
(of which: 2.365 square meters in the basement, 655 square meters on the ground floor, 1.290 square meters on the first floor)
Total surface are for the Centro Pecci (NIO architecten’s extension
+ original building by Italo Gamberini): 12.125 square meters

Construction companies

- NIO architecten’s extension: Cooperativa l’Avvenire 1921 - Montelupo Fiorentino (FI), Italy
- restoration of the original building by Italo Gamberini: ATI Imisca - Roma , Italy - landscaping, 1st phase: Nigro Costruzioni - Prato (PO), Italy

- landscaping, 2nd phase: Mec Italia - Bergamo, Italy

Photographer

Lineashow